Toz, reçine ve ter zamanla keman üzerinde birikir.
Parmak izlerini de hesaba katarsak bir süre sonra bu lekeler keman ın eskisi kadar parlak ve keskin görünmesini engeller. Peki kemanı temizlediğimizde sadece görüntünün değil sesinin de değiştiğini biliyor muydunuz? İşte bu yüzden kemanınızı temizlemeye değer!
Günlük temizlik için, keman çalışması sonrası keman üzerindeki reçine ve tozu yumuşak bir bezle silmeyi alışkanlık haline getirin. Kemanınız düzenli temizliğin faydalarını uzun vadede görecektir.
Öncelikle iki adet keman temizleme bezine ihtiyacınız var. Biri temizleme için diğeri de parlatmak için.
Sonrasında ihtiyacınız olacaklar ise; biraz pirinç, pamuklu çubuk, tel temizleme solüsyonu ve vernik temizleyici ya da badem yağı.
Keman ın içini temizleyerek başlayın:
Kurmanın içine f deliklerine biraz pirinç koyun ve pirinçleri içinde nazikçe sallayın. Pirinçleri her yere ulaştığından emin olun. Kurmanın içindeki tozlar bir topak halinde görebilirsiniz. Bu tozları f deliklerinden cımbız kullanarak nazikçe çıkartabilirsiniz. Pirinçler de f deliklerinden düşecektir.
Sırada telleri temizleme var.
Tel temizleme solüsyonunu müzik marketlerden ya da online olarak satın alabilirsiniz. Telleri temizlerken her zaman kemanın gövdesini bir bez ile kapatın. Böylece verniğini korumuş olursunuz.
Şimdi gövde ve vernik temizliğine geçelim.
Vernik temizleme solüsyonunu ya da badem yağını yumuşak bir beze dökün ve kemanın sırtını ve ön kısmını nazikçe temizleyin. Kemanın üzerinde biriken reçineyi bu sayede temizleyebilirsiniz. Bu temizleme işlemi biraz zaman alabilir. Her seferinde farklı ufak bölgeleri temizleyebilirsiniz. Daha sonra temiz bir bezle kemanın üzerini silin ve parlatın. F deliklerini ve köprüyü pamuklu çubukla silin ama dikkat edin çünkü bu bölgelerdeki ağaç biraz daha hassastır.
Keman arşesinin temizliği de gövdesi gibi yapılabilir. Genel olarak aslında arşeyi bir toz bezi ile silmenizi yeterli olacaktır.
Keman dersi aldığınız hocadan ya da müzik okulundan keman temizliği malzemelerini alabilirsiniz.