Çocukken ya da gençken kemana başlamak isteyip bir türlü başlayamayan, başlayıp bırakan, sürekli erteleyen birçok yetişkin için keman çalmak her zaman bir heves olmuştur.
Ünlü bilim adamı Albert Einstein, amatör bir kemancı idi. Kısıtlı boş vaktini keman çalarak değerlendirmek ona büyük kazanımlar vermişti. Einstein müziğin hayatındaki yerini kısaca ve basitçe şöyle belirtmişti:
- “Biliyorum ki, hayatımda en büyük hazzı ve keyifi bana kemanım veriyor.”
Çoğu yetişkin maalesef keman çalmayı öğrenmenin onlar için zor olacağına dair yanlış bir fikre kapılıyor.
Diğer bir yanlış düşünce ise; Yetişkinlerin keman dersi alırken ilerleme hızı ve nota öğrenme konusunda zayıf olduğu. Bu genel düşüncelerin aksine her yaşta herkes, her zaman,keman çalmayı öğrenebilir. Kendinizi bu tip negatif düşünceler ile keman öğrenmekten uzaklaştırmayın. Evet, keman çalmayı öğrenmek bazen gerçekten zorlayıcı olabilir ama zaman, sabır, çalışma ve doğru keman hocasıyla çalışarak Einstein in bahsettiği hazzı ve keyfi tadabilirsiniz.
Yetişkinler için keman kursu arayan kişiler için, hoca seçimi, başlangıç için doğru kemanı satın alma konuları da sık sık araştırılan konular arasında.
Hocanızı seçerken dikkat etmeniz gereken konuları daha önceki yazılarımızda sizler ile paylaşmıştık. Enstrüman seçimini hocanızın ya da okulunuzun yönlendirmesi ile yapmanızı tavsiye ederiz.
Keman çalmayı öğrenen yetişkinler, çocuklara göre bazı önemli avantajlara da sahip:
Uzun vadede faydadan bahsetmişken, araştırmalar gösteriyor ki, bir müzik aleti öğrenmek yaşlanmanın etkilerini ciddi bir biçimde azaltıyor.